Drie redenen waarom ik me wél heb laten vaccineren tegen COVID-19

Wel of niet vaccineren tegen COVID-19? Sommige Nederlanders hoeven daar niet lang over na te denken: zij laten zich vol overtuiging wél of juist níet vaccineren tegen COVID-19. Maar veel anderen twijfelen juist. Ook ik hoorde bij die laatste groep. Toch heb ik me, na lang nadenken en praten, laten vaccineren tegen COVID-19. Hieronder vind je mijn belangrijkste drie redenen hiervoor. Hopelijk kun jij hier je voordeel mee doen!

mrna vaccinReden 1: Ik vaccineer voor mezelf

De belangrijkste reden om mezelf te laten vaccineren, is dat ik zo mijzelf bescherm tegen COVID-19. Door de COVID-19 vaccinatie heb ik minder kans om besmet te raken met het virus. En als ik toch besmet raak, dan word ik er waarschijnlijk minder ziek van dan zónder vaccinatie. Weliswaar ben ik een gezonde en fitte dertiger, die van zichzelf al weinig kans heeft om ernstig ziek te worden. Maar toch hoor je ook van jonge mensen die ernstig ziek worden. Of die na hun ziekte nog heel lang klachten als vermoeidheid of smaakverlies houden. Daarom denk ik dat het ook voor mij zinvol is om me tegen COVID-19 te laten vaccineren.

Uiteraard kun je nooit garanderen dat je met vaccinatie niet toch (ernstig) ziek wordt. Maar het geeft mij een fijn gevoel dat ik – door te vaccineren – in ieder geval heb geprobeerd om het risico daar op zo klein mogelijk te maken.

Reden 2: Ik vaccineer voor mijn directe naasten

De tweede reden voor mijn vaccinatie is dat ik zo mijn directe omgeving kan beschermen tegen het virus. Want als ik minder kans heb om besmet te raken, is de kans ook kleiner dat ik het virus doorgeef aan anderen. Ik werk in de gehandicaptenzorg en ontmoet daar veel kwetsbare patiënten. Zeker voor hen vind ik het fijn om te weten dat de kans dat ik hen ziek maak, door het vaccin kleiner is geworden. Daarnaast ga ik regelmatig bij mijn familie en vrienden op bezoek. Ook dan is het fijn om gevaccineerd te zijn, zoals ook mijn vriendin An argumenteerde.

Reden 3: Ik vaccineer voor de maatschappij

De laatste reden voor mijn vaccinatie is dat ik zo de maatschappij als geheel help. Ik hoorde van mijn schoonzus (die in het ziekenhuis werkt) dat het door corona ontzettend druk kan zijn in de ziekenhuizen. Dat is soms heel zwaar voor de artsen en de verpleegkundigen. Ook is er door de drukte geen tijd meer voor het opereren van bijvoorbeeld kankerpatiënten. Door mijzelf te vaccineren, hoop ik dat er uiteindelijk minder mensen besmet raken en de drukte in de ziekenhuizen afneemt.

Daarnaast las ik onlangs dat hoe meer mensen besmet zijn met COVID-19, hoe groter de kans is dat er nieuwe virusvarianten ontstaan. Nieuwe virusvarianten zijn vaak besmettelijker dan de oude variant en maken dus meer mensen ziek. Door mijzelf te vaccineren verklein ik de kans op nieuwe virusvarianten en worden er hopelijk uiteindelijk minder mensen ziek.

En de nadelen van de vaccinatie dan?

Ik heb ook nagedacht over eventuele nadelen van de vaccinatie. Natuurlijk kan je nare bijwerkingen van de vaccinatie krijgen. De kans daarop lijkt mij echter heel erg klein. Verder kon ik eigenlijk geen nadelen van de vaccinatie bedenken. Al met al heb ik uiteindelijk besloten de prik te halen. En gelukkig heb ik daar nog geen spijt van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *